Last van Zilvervisjes ?


U doet het licht aan in een ruimte en u ziet loodgrijze of bruingrijze beestjes van ongeveer 1 cm wegschieten. Dit zijn ovenvisjes of zilvervisjes, diertjes uit eenzelfde familie die zich onderscheiden qua leefomstandigheden.

 

Zilvervisjes

Zilvervisjes komen voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten, achter schilderijen, onder vloerbedekking, in ruimte tussen muur en laminaat of parket en in boekenkasten. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje zelfs meer dan 3 jaar leven.


Zilvervisjes zijn voornamelijk 's nachts actief en verstoppen zich overdag. Als de plek waar ze zich verbergen zichtbaar wordt gaan zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Zilvervisjes leven het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen. In nieuwbouwwoningen bevinden zich vaak veel zilvervisjes vanwege de nog vochtige muren en het gebruikte hout.
Zilvervisjes komen vaak het huis binnen door mee te liften met voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude boeken, papier en oude kleding.
De belangrijkste reden voor toename van zilvervisjes is het gebruik van laminaat/parket met platte plinten.

 

De platte plinten sluiten namelijk niet goed aan bij de muur en een loslatende plakstrip doet de rest. Zo ontstaat een gunstige verblijfsplaats waar ze zich ook gemakkelijk voortplanten. Er kunnen wel tien zilvervisjes per meter plint aanwezig zijn. Er komt maar een fractie ’s nachts tevoorschijn. Alleen 100% afdichting met staande plinten maakt een einde aan de huisvesting van deze ongenode gasten.
Deze insecten kunnen schade geven door overlast in grote aantallen, maar ook doordat zij zich tegoed doen aan levensmiddelen, waarbij tevens bacteriën verspreid worden. 

 

Advies

Preventief wordt er geadviseerd om de ruimte goed te ventileren, waarbij de temperatuur zo laag mogelijk moet worden gehouden. Maar ook het vochtgehalte dient omlaag gebracht te worden door droogstoken of ventileren bij overlast door bijv. het zilvervisje. 
Lees ook de gebruiksaanwijzing inzake het gebruik van van uw ventilatieysteem nog eens een keertje door !  Dit kan veel problemen voorkomen.

 

Wat te doen tegen zilvervisjes?
Er zijn verschillende manieren om zilvervisjes te bestrijden. Je kunt zilvervisjes bestrijden door middel van sprays, lokdoosjes of vochtvreters. Zilvervisjes voelen zich bijzonder prettig bij een luchtvochtigheid vanaf 50%. Zorg er dus eerst voor dat de gunstige omstandigheden voor de zilvervisjes een stuk minder gunstig worden. Ze zullen dan op zoek gaan naar andere plaatsen waar het beter vertoeven is. Om de luchtvochtigheid terug te dringen kun je vochtvreters gebruiken. Bij een lage luchtvochtigheid zullen de zilvervisjes het niet overleven.

 

Als je de anti-zilvervisjesspray gebruikt is het aan te raden om overal goed te spuiten, omdat zilvervisjes op veel verschillende plaatsen kunnen zitten. Om zilvervisjes te bestrijden is het aan te raden om zoveel mogelijk bestrijdingsmiddelen in te zetten. Mocht je dat te gek vinden dan kun je het best eerst een vochtvreter aanschaffen. 
         

Zilvervisjes bestrijden


Pak allereerst het vochtprobleem aan.
Hoge luchtvochtigheid kunt u bestrijden door allereerst de bron van het vocht, eventuele lekkages, aan te pakken. Kijk aansluitingen van wastafels en kranen goed na op lekkages en repareer bij eventuele gebreken. Isoleer eventueel waterbuizen.
Condensvorming kan ook een oorzaak van vocht zijn. Verbeter de ventilatie van een ruimte door ventilatiegaten of –roosters te plaatsen. Zorg altijd voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Met een zogenaamde hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten. Zilvervisjes zullen uitdrogen en verdwijnen zodra het vochtniveau onder 50% komt.

Bij vocht in de muren, kan het verstandig zijn deze te coaten met speciale, bij de bouwmarkt te verkrijgen, coating. Deze bestrijdt direct schimmels op binnenmuren en plafonds.
Soms ligt het vochtprobleem in een kruipruimte. Bodem- en vloerisolatie kunnen dan helpen. Indien u op de zolderruimte last heeft van zilvervisjes is het verstandig om uw luchtcirculatie hier te verbeteren en na te gaan of er lekkages zijn. Ook kunt u hier de temperatuur verlagen.
Verlaag de algemene luchtvochtigheid door droog te stoken. Verwarm in een aantal dagen per jaar alle ruimtes in huis met de ramen open. Niet heel duurzaam, maar het kan er wel voor zorgen dat je zonder chemische middelen de zilvervisjes kunt kwijtraken.

Inrichting van het huis
In vochtige huizen is het verstandig om meubels en banken niet direct tegen de muur zetten, maar een stukje er vanaf. Hierdoor komt droge lucht beter tegen de muren en wordt het stapelen van vocht vermeden en ontstaat er geen klimaat voor zilvervisjes in huis.
Waterbedden zijn een geweldige plek voor zilvervisjes. De randen rondom het bed ventileren minimaal en de temperatuur is heerlijk. Controleer de randen van het waterbed regelmatig.


Voedingsbronnen weghalen
Ruim alle mogelijke voedselbronnen voor zilvervisjes op. Verwijder kartonnen dozen en vervang deze door houdbare kunstof bakken. Door het karton te verwijderen neemt u een belangrijke voedselbron van de Zilvervisjes weg. Daarbij beschermt u de inhoud van de bakken tegen nieuwe diertjes.  Zorg wel dat u de spullen die u opbergt goed uitschud zodat u geen zilvervisjes in de bakken krijgt. Doe een vochtvreter in de bakken om het vocht te verwijderen (aanpak vochtprobleem).
Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel. Zorg ervoor dat dit opgeborgen of verwijderd wordt.
Breng behang zoveel mogelijk naadloos aan op de muur. Zilvervisjes gaan graag achter de losse delen zitten en behangplaksel is een goede voedingsbron voor het diertje. Controleer ook regelmatig uw schilderijen, daar zitten de diertjes graag achter.

Schuilplekken en broedplekken voor zilvervisjes minimaliseren of opruimen
Stofzuig alle kieren en naden goed om alle eventuele eitjes van zilvervisjes te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit. U neemt daarmee eventuele schuilplaatsen voor de diertjes weg.

Zilvervisjes verwijderen


U kunt zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan doormidden en leg deze in een open plastic zak die u eenvoudig kunt sluiten. De Zilvervisjes zullen van de aardappel gaan eten en u kunt ze eenvoudig verwijderen uit uw huis. Door ze met aardappel of banaan een gladde kom in te lokken, kunt u de Zilvervisjes ook vangen. Over te gladde oppervlaktes kunnen zij zich niet verplaatsen. Dus een gladde kom en de volgende ochtend de inhoud weggooien.
Een andere milieuvriendelijke manier om zilvervisjes te verwijderen is met peper. Zilvervisjes kunnen niet tegen peper, ze zullen zich eraan tegoed doen, maar dit niet overleven.


Ook kunt u met chemische middelen zilvesvisjes verwijderen. Kiest u voor een chemische bestrijding, neem den het volgende in acht. Alle chemische middelen die in huis gebruikt mogen worden, werken niet langer dan 4-8 weken. Het feit dat de visjes soms wel tot 3 maanden op hun plek kunnen blijven zitten, geeft aan dat bijna altijd een herhaling noodzakelijk is. Voorbereiding is essentieel. Verwijder of bedek voordat u begint alle voedingsmiddelen, servies, tafels en speelgoed. Gebruik goede adem bescherming, en verlaat het huis na behandeling minimaal 2 uur. Na thuiskomst 1 uur goed doorluchten. Gebruik nooit mierenpoeders in huis, dit omdat het middel jaren als fijn stof in uw woonomgeving kan blijven rond dwarrelen.  Zilvervisjes kunnen ook verwijderd worden met spray.  


Preventieve maatregelen tegen zilvervisjes
Zilvervisjes hebben een hekel aan de sterke geur van laurier. Geconcentreerde olie kan zilvervisjes afstoten. Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Goede bouwkundige voorzieningen aan de buitenzijde en binnen in de gebouwen bemoeilijken het zilvervisje een goed leefmilieu te vinden. Een lage luchtvochtigheid (50% of lager) is noodzakelijk om het zilvervisje uit te roeien. Dit kan dus door het regelmatig droogstoken van de betreffende ruimten; het ventileren bij droge weersomstandigheden en het verbeteren van de ventilatie in kruipruimtes en kelders. Het dichten van naden en kieren bemoeilijkt verspreiding. Het dient aanbeveling om voorraadjes levensmiddelen in goed afgesloten bussen op te slaan.

 

Voor meer info : http://www.ongediertebestrijdingspecialist.nl/zilvervisjes-bestrijden/